Achtergrond

Eind 2009 werd Hein Drost, bedenker, ontwerper en ontwikkelaar van de MODULAD ballettoren, door het Amsterdamse theatergezelschap Likeminds gevraagd een lichtstatief te maken. Vereiste was dat deze niet te zwaar én makkelijk transporteerbaar moest zijn.
Hein was destijds zelf ook al langere tijd aan het nadenken over hoe de standaard ballettorens op een efficiëntere manier gemaakt en gebruikt zouden kunnen worden. Vanuit zijn achtergrond en ervaring als lichtontwerper en theatertechnicus wist hij dat armaturen vaak niet naar wens te gebruiken zijn: ze passen niet goed, zijn slecht in te stellen en het ‘uitschuifladdertje’ werkt vaak niet naar behoren.

Hein wist dat het anders moest kunnen, maar daarvoor moest hij wel het technisch ontwerp van ballettorens op een geheel nieuwe manier gaan benaderen. En zo ontstond in 2010 het idee voor een modulair systeem dat als een blokkendoos is op te bouwen, aanpasbaar en uitbreidbaar voor iedere gewenste situatie: de MODULAD ballettoren was geboren.

Inmiddels uitgegroeid tot klein team, begonnen we in 2013 voor het eerst serieus de mogelijkheden te bekijken om van onze MODULAD ballettoren een product voor de theatertechnische markt te maken.

We schreven diverse bedrijven aan, en kort daarna vonden de eerste oriënterende gesprekken plaats.
Rolight in Enschede was geïnteresseerd. Maar liefst vijf medewerkers van hun verkoop en ontwikkelingsafdeling namen het nieuwe modulaire systeem van de MODULAD ballettoren goed onder de loep. Hoewel ze van mening waren dat dit nieuwe ontwerp een noemenswaardig initiatief was, zagen ze uiteindelijk helaas onvoldoende mogelijkheden om de MODULAD ballettoren gezamenlijk verder de markt op te brengen. Uiteraard waren we hier als beginnend bedrijf enigszins teleurgesteld over. Tegelijkertijd waardeerden we hun eerlijke reactie en feedback. Het dwong ons nogmaals goed na te denken over dit nieuwe product. Was er inderdaad wel genoeg vraag, behoefte en interesse binnen het theater- en evenementencircuit voor een nieuw systeem als het onze?

Er volgden gesprekken met partijen als Lightco in Utrecht, Aukes Theatertechniek in Amsterdam en Relight Productions B.V. in Roosendaal. Al deze bedrijven reageerden enthousiast op onze productpresentatie. Ze gaven ons stuk voor stuk waardevolle feedback over waar we als klein beginnend bedrijf op moesten letten, en deden suggesties m.b.t. het maken van een paar kleine aanpassingen en fine-tuning om de MODULAD ballettoren verkoop- en gebruiksklaar te krijgen.

We gingen met alle feedback aan de slag.

In januari 2015 presenteerden wij onze MODULAD ballettoren aan de lichtontwerpers van De Theatermachine in Amsterdam. Ook hun bevindingen en feedback als feitelijke eindgebruikers, zijn bijzonder belangrijk voor ons als bedrijf. De MODULAD ballettoren is immers gemaakt om juist zij die ermee werken, meer efficiëntie, gebruiksgemak en vrijheid te geven, zodat zij artistieke ideeën kunnen realiseren. En ook zij reageerden enthousiast en zagen veel mogelijkheden met dit nieuwe systeem.

De MODULAD ballettoren is gelanceerd en we hebben momenteel  twee modellen in de verkoop:

  1. De MODULAD basis ballettoren: onze standaard, volledig modulaire ballettoren. Dit model is uitgerust met vier ‘etages’;
  2. De MODULAD flightcase ballettoren: twee volledig modulaire ballettorens, op te ruimen in een flightcase. De torens van dit model zijn standaard uitgerust met drie ‘etages’, een vierde etage is optioneel.

Verder zijn we druk bezig met het ontwikkelen van diverse uitbreidingsonderdelen.